Все повече ПТП-та с велосипедисти

Общество

13-10-2017, 11:54

Снимка:

pxhere

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Части от велоалеята по бул. „Тодор Александров“ е подходяща само за много дребни колоездачи

За това алармират от сдружение „Велоеволюция“. Една от предпоставките е повишеният им брой, но донякъде принос имат и неправилно изградените велоалеи, предава БНТ.

Велосипедистът разполага с 3 секунди, за да премине кръстовището на булевардите Тодор Александров и Христо Ботев в посока център. За три секунди колоездачът тъкмо е подминал светофара и е навлязъл в кръстовището, когато светва зелено и за автомобилите, завиващи надясно. В това време тръгват и пешеходците и в мелето всеки се спасява според възможностите си.

Трябва да подчертаем, че части от велоалеята по бул. „Тодор Александров“ е подходяща само за много дребни колоездачи, тъй като поради скромния ѝ размер има сериозен риск едрите да ги отнесе движението. За щастие на бул. „Раковски“ новата алея е прилично широка, но за нещастие заема половината от едната пътна лента, без маркировката да е променена. Изглежда автомобилите трудно приемат този факт и безцеремонно я прегазват.

От Общината предвиждат да сложат ограничители, а дотогава препоръчват да се кара с повишено внимание. Факт, добре осъзнат от всеки ползвател на общинските велоалеи.