Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Въвеждат се допълнителни възнаграждания в специализираните прокуратури и съдилища

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, какво и за служителите в тези структури, предаде  Агенция „Фокус“.

Промените бяха приети с 110 гласа „за“ и 37 „въздържал се“. Предвижда се разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт да става по решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Промените целят отпадането на ограниченията за повторно командироване на магистрати с цел намаляване на натовареността и равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт. Предлагат се и промени свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи по изключение на незаети щатни бройки.

Окръжните и апелативни прокурори могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район, а главният прокурор за всички прокурори и следователи на всички нива на прокуратурата и следствените отдели в страната.