Турция постепенно ще затвори границата със Северен Ирак

Свят

13-10-2017, 09:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция е издала заповед за арест на втори служител в американското консулство

Иракският премиер изключи възможността правителството да използва военна сила срещу кюрдския автономен регион

"Турция планира постепенно да затвори границата си със Северен Ирак. Този ход ще бъде извършен в координация с централното иракско правителство и Иран", заяви говорителят на президентството Ибрахим Калън.

Мярката е отговор на проведения в края на септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. Анкара, Багдад и Техеран остро се противопоставиха на допитването. По-рано турският вестник „Миллиет“ писа, че Иран, Турция и Ирак подготвят общ план, чиято цел е да поставят под свой контрол общите гранични пунктове към Северен Ирак.

Междувременно, иракският премиер Хайдер ал Абади изключи възможността правителството да използва военна сила срещу кюрдския автономен регион заради референдума. Уверението идва ден след като Иракски Кюрдистан предупреди, че централните власти в Багдад подготвят голяма атака срещу него на фона на ескалацията на напрежението между тях. Абади обеща да запази единството на страната и да спазва конституцията.

 В богатата на петрол иракска провинция Киркук представител на кюрдските милиции каза, че не се забелязва каквато и да било необичайна активност на правителствените сили.