Марешки поиска от Цацаров да го провери за политически чадър

По думите му, когато някой има информация за злоупотреба с власт по високите етажи на властта, то той трябва да я предостави на прокуратурата

Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки спази обещанието си да  обяви имена на хора, които са запознати с корупционни практики по високите етажи на властта.
„Ако главният прокурор Сотир Цацаров не се извиси на нивото на своята мъжественост и не призове Валентин Златев да обясни твърденията си, че над мен има тежък политически чадър, ние от ВОЛЯ ще смятаме, че над Златев има тежък прокурорски чадър“, заяви на брифинг в НС лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател  на парламента Веселин Марешки. По думите му, когато някой има информация за злоупотреба с власт по високите етажи на властта, то той трябва да я предостави на прокуратурата. „Преди време главният прокурор ме призова да говоря с имена – ето давам му първото име – Валентин Златев, който явно е запознат с корупционни схеми на най-високо ниво“, допълни още лидерът на ВОЛЯ.
„За нас т. нар. политически чадъри са не по-малки престъпления от прикриването на корупция и злоупотреба с власт“, каза още Марешки. Той  съобщи, че днес в официално писмо е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров  да инициира проверка с оглед установяването на факти за извършено престъпление от общ характер по НК с оглед твърденията на Валентин Златев, че над зам.-председателя на НС Веселин Марешки има тежък политически чадър. Златев е изрекъл това на 28 септември 2017 г. в сградата на НС по време на заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
„Очаквам да получа информация за резултата на тази проверка – в случай, че тя не установи извършване на престъпления от общ характер, ще се ползвам от правото си на защита по законовия ред. При условие, че извършването на такова престъпление бъде установено, следва виновниците  да бъдат наказани“, се казва в писмото на Веселин Марешки до главния прокурор. В сигнала до Цацаров той е приложил и копие от стенограмата на въпросното заседание.
Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, автор на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“ да бъде извикан в същата комисия да потвърди истинността на притежаваните от него документи, върху които е написана книгата. Така отговори Веселин Марешки на въпрос на журналист дали и  по тази казус се е обърнал към главния прокурор.