Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален капитал - bulgaria.utre.bg

Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален капитал

12 октомври 2017, 15:21 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър МОН

Министър Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчиха дипломите на отличените проекти от програмата за подпомагане на млади учени

Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален капитал, не само защото те емигрират и техните поколения остават извън България, но и заради високата стойност на интелектуалния човешки капитал. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в словото си на тържественото събрание за 148-годишнината от създаването на Българската академия на науките.
Създаването на Българското книжовно дружество /през 1869 г. в Браила/, по-късно преобразувало се в БАН, е важна част от българското Възраждане, заяви министър Вълчев. Той добави, че функционирането на БАН е важна част от развитието на най-новата българска държава.
Министър Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчиха дипломите на отличените проекти от програмата за подпомагане на млади учени, финансирана от Министерството на образованието и науката. Програмата се оказа успешен механизъм за финансова подкрепа на научната работа на младите преподаватели, като задачата ни е да я разширим и развием. Вярвам, че успешното изпълнение на програмата ще вдъхнови повече млади хора да създават наука на световно ниво у нас, заяви образователният министър. "Няма съмнение, че трябва да стъпим на Националната стратегия за научни изследвания и заедно да работим за утвърждаването на имиджа на българската наука", коментира Вълчев. 
По думите му няма съмнение също, че през 21-и век трябва да се намери формулата - и финансовата и организационна, за развитието на българската наука. Министър Вълчев отбеляза, че предизвикателствата през 21-и век са различни от тези, които е имала БАН в края на 19-и или през 20-и век. Днес светът е по-отворен и конкуренцията е международна, а ние все по-трудно задържаме младите хора, коментира образователният министър. 
Затова формулата, за която говорих, включва партньорство с всички държавни институции и с висшите училища, и по-високо финансово подпомагане, каза министър Вълчев. Той добави, че с председателя на БАН са разговаряли, че трябва да се направи така, че повече ученици да имат възможността да посещават археологическите обекти и музеите към БАН.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета