ВСС няма да започва нова процедура по избор за председател на ВАС

22-ма от членовете на съвета подкрепиха това предложение

ВСС няма да започва нова процедура по избор за председател на ВАС, след като президентът върна изборът на Георги Чолаков. 22-ма от членовете на съвета подкрепиха това предложение. Против са само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.
Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, предлага двете кандидатури - на Георги Чолаков (която президентът Румен Радев върна) и на Соня Янкулова, само да бъдат прегласувани. Няма логика процедурата да започва отначало, смята той.
Председателят на ВКС Лозан Панов е на противоположно мнение. За него процедурата трябва да започне от самото начало. Президентът съзнателно изчака встъпването на новия състав на ВСС. А отказът на Радев не означава автоматично прегласуване. Чуждо решение не може да бъде прегласувано, аргументира се Панов и припомни случая от 1999 година с избора на Бойко Рашков за главен прокурор.
Колев му отговори с думите, че наличието на прецедент не означава, че е позитивен.
Подкрепа на тезата, че изборът на Чолаков трябва да бъде прегласуван, даде и главният прокурор. Каза, че не го интересуват правилата за избор за председатели на ВАС, ВКС и главен прокурор, когато има закон, в който е разписано какво се случва. Щом правилата противоречат на закона, те нямат значение, посочи той. И ако за Чолаков трябва да гласуват 17 членове, то  решението за прегласуването да бъде взето само с 13 гласа (обикновено мнозинство), предлага той.
Членът на ВСС Севдалин Мавров смята, че е нужна нова процедура. И се аргументира с тезата, че всеки нов МС не продължава програмата на предишния. Подкрепи го Цветинка Пашкунова.
На противоположно мнение е Вероника Имова. Същото смятат Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.
Главният инспектор Теодора Точкова, която няма право на глас, смята, че двамата кандидати - Георги Чолаков и Соня Янкулова, трябва да бъдат изслушани отново. Същото мнение има и Атанаска Дишева.
До ВСС са писали и от "Правосъдие за всеки". От организацията призовават процедурата да започне отначало, най-малкото с мотива, че сегашният състав на ВСС не е изслушвал двамата кандидати.
До съвета е писал и Георги Чолаков, който казва, че честта и професионалния му път са неговата персонална гордост. Вярва, че членовете на Съвета могат да се разграничат от политическото говорене и не се поддават на вмешателство. Той обявява, че е готов да застане и пред този съвет, за да отговаря на въпроси.
Сотир Цацаров отправи критика към главния секретар на ВСС, че писмото на Чолаков и писмото на "Правосъдие за всеки" не са били на вниманието на членовете на съвета навреме. И припомни тезата си, че зад това НПО стоят конкретни политически субекти.
Дискусията продължава с търсене на решение дали да има изслушване на кандидатите за председател на ВАС или кандидатурата на Чолаков да бъде прегласувана.