Рахой: Референдумът в Каталуния не носи нищо добро на никого

ТОй даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон

Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е искан от малцина и не носи нищо добро на никого. След спешна среща на правителството той произнесе реч пред испанския парламент, в която обяви, че допитването е пълен провал и повторно настоя от каталунските власти да пояснят искат ли наистина независимост, предава БНТ.

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си относно декларацията за независимост, съобщи Франс прес, като цитира правителствен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

"От моя страна винаги е имало желание за диалог. Лидерите на Каталуния не могат да кажат, че не съм искал да разговарям с тях, просто защото това не е яврно" - малка част от изкаването на премиера Мариоано Рахой пред испанския парламент. Той поска от Каталуния дада разяснение за отложена си незасивимост и отхвърли евентуално посредничество.

Няма официално обявена времева рамка, в която Каталуния трябва да обясни "символичната си независимост с отложено действие". Но испанските медии вече заговориха, че поредната развръзка се очаква в следващата пет дни.