Министърът Петков: Не всички пенсионери са получили увеличение през юли

Той пое ангажимент да изиска официална информация от НОИ и да я предостави на народните представители

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи пред парламентарната социална комисия, че по неофициална информация на НОИ има жалби от пенсионери, които са получили по-малко от обявеното увеличение на пенсиите от 1 юли, което е в размер на 2,4 на сто, предава БТА.

По думите на министъра причината за това е, че при преизчисляването на пенсиите, което за първи път става по новия механизъм с увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, се получава така, че пенсиите се връщат към датата на отпускане и минават през всички индексации и актуализации, а те са много във времето. "През 2008 г. има постановление на Министерския съвет, което ограничава размера на определени пенсии. Постановлението е довело до това, че за определен брой пенсионери увеличението не е с 2,4 на сто, а по-ниско", уточни Бисер Петков.

Той пое ангажимент да изиска официална информация от НОИ и да я предостави на народните представители. В проекта на Закона за бюджета на ДОО за следващата година е предвидено при такива случаи, при следващо преизчисляване да не се допуска процентът на увеличението да е по-нисък от този, който ще бъде определен с бюджета.