Първи дипломати подкрепиха усилията на България за интеграция на Западните Балкани

На шестте страни от региона, които искат да се присъединят, трябва да бъде оказана помощ в преговорния процес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи пълна подкрепа от колегите си от Вишеградската четворка и от Западните Балкани за по-бърза интеграция на региона в Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева е в Будапеща на среща на първите дипломати на Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния, България, Словения, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Албания и Република Македония.

Всички те изразиха надежди за ускоряване на предприсъединителните процеси на страните от Западните Балкани по време на Българското председателство през първата половина на 2018 г., а румънският външен министър Теодор Мелешкану подчерта, че договорът за приятелство между България и Република Македония е пример за целия регион.

“Стабилността и просперитетът на Западните Балкани е дългогодишен външнополитически приоритет на България и нямаше как да не е във фокуса и на нашето председателство. Призивът към нашите приятели е: Правете реформите заради вашите граждани, не само заради бъдещото ви членство в Европейския съюз”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

“Твърдо вярваме, че без Западни Балкани в ЕС европейският проект няма да е завършен и Европа няма да е достатъчно стабилен и сигурен континент. Нашата цел е догодина на срещата на върха на ЕС в София да имаме ясен план за всяка една от балканските страни – допълни още българският първи дипломат. – Ние сме балканска държава и аз се гордея с това. Когато оставим историята в миналото, гледаме напред в бъдещето, и сме честни и открити за проблемите си ще постигнем много по-бързо напредък.”

Захариева подчерта, че освен политическата подкрепа за шестте страни от региона, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да бъде оказана техническа и експертна помощ в преговорния процес. Тя подчерта и колко е важно да се инвестира в инфраструктура и свързаност във всички аспекти. Тя представи и идеята на българския комисар Мария Габриел за премахване на роумингът с ЕС в тези държави.

“Не може да сме богати, демократични и развити, ако съседите ни не са. Може да разчитате на нас за всякакъв вид помощ”, обърна се Захариева към колегите си от Западните Балкани.

“Искаме дата за започване на преговори за Република Македония и Албания и то не по късно от първото тримесечие на 2018 г.”, каза унгарският външен министър Петер Сиярто, домакин на форума, в подкрепа на намеренията на Българското председателство.

Чешкият зам. външен министър Якоб Дюр изтъкна: “Надявам се Българското председателство да има водеща роля в процесите по европейска интеграция на Западните Балкани. Стискаме палци на София за организирането на неформалния съвет на лидерите от ЕС и приветстваме ролята ви да бъдете адвокат на тези държави в ЕС.”