Холандия ще съдейства за председателството на Съвета на ЕС

Част от българската администрация на Председателството на Съвета на ЕС се обучава в Амстердам

„Холандия ще окаже съдействие на Министерството на външните работи на България, като изпрати свой дипломат по време на Председателството на ЕС на България“. Това каза министър Лиляна Павлова след като се включи в засаждането на цветна мозайка, изобразяваща логото на българското председателство на съюза, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и временно изпълняващия длъжността Посланик на Нидерландия в България Яп Вернер.

„Част от българската администрация на Председателството на Съвета на ЕС се обучава в Амстердам. Холандия като държава с опита си да председателства съвета има много на какво да ни научи и какво да ни покаже. Затова ние наистина сме благодарни и продължаваме напред заедно“, коментира министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Лиляна Павлова благодари за дарението от близо 38 хил. холандски лалета. „Цветята са символ на нещо позитивно и за нас това е един много важен знак на подкрепа. Очакваме първата половина на 2018 г. да бъде изпълнена с много предизвикателства, с много не леки теми за дискусия в търсене на компромис, така че се надявам, че това отново утвърждава партньорството между България и Холандия в този процес“, каза още тя. Министър Павлова уточни, че лалетата очертават не само логото, но и орнаментиката на визуалната идентичност, която е одобрена за популяризиране на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Кметът на Амстердам и екипът му помогнаха на София да се подготви по-добре за Българското председателство на Съвета на ЕС“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. „Искам да благодаря на Посолството на Холандия и на г-жа Павлова и екипа ѝ, защото всички работим в тясно сътрудничество, за да може да посрещнем гостите на София по най-добрия начин. Специални благодарности и на кмета на Амстердам. Всъщност Амстердам беше един от най-добрите примери за Председателството на Съвета на Европейския съюз. Те ни помогнаха много и на нас като община с екипи и експерти, за да се подготвим добре“, каза още Фандъкова.

По думите ѝ освен за гостите на града, тази придобивка има значение и за софиянци. „В последните години столицата се превърна не само в зелен, но и в много цветен град. И в момента подготвяме над 300 хил. различни луковици, които ще бъдат сред пролетните цветя в София. Подготвили сме и нови цветни решения и изненади за следващата година“, каза тя и уточни, че има сериозен ангажимент и относно засаждането на дървета. „Над 1300 дървета се засаждат в момента по различните булеварди и в парковете на София, така че нека се радваме, че имаме един зелен град и да го обичаме“, изтъкна кметът на София.