Цачева: Има тенденциозно и некоректно извадени фрази от доклада ми за КСНС

Тези фрази, некоректно свързани в изречения, правят неистинско съждение

Има тенденциозно и некоректно извадени фрази от доклада, представен от мен на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, относно необходимостта от законодателни предложения за противодействие и борба с корупцията, каза пред журналисти в МС министърът на правосъдието Цецка Цачева.
Тези фрази, некоректно свързани в изречения, правят неистинско съждение, посочи тя. За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и  корупционни престъпления, каза Цачева, без да споменава за кого говори, но вероятно визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова.
Корупционните престъпления са състави, част от Наказателния кодекс. Със заповед на главния прокурор от 2014 г. е въведен каталог на корупционните престъпления. Вярно е, че в нашето наказателно право има нужда от актуализация на тези престъпления и в момента в Министерството на правосъдието се работи по предложение за промени в Наказателния кодекс, където се предвижда различна формулировка на различните състави по отношение на активния и пасивния подкуп. За пример давам длъжностното присвояване да важи не само за длъжностни лица, но и за частния сектор, например банките, каза Цачева.
Изисква се обаче общо понятие за корупцията, където корупционните престъпления са само част от него, каза министърът на правосъдието. Цачева цитира части от доклада, представен в президентството. Става дума за определяне на понятието корупция, уточни тя. Най-близо за целите на закона, внесен от МС в парламента, сме ползвали дефиницията на "Трансперънс интернешънъл", каза Цачева. В доклада се казва  следното: "За да е успешно противодействието на корупцията, е необходимо да се даде отговор на въпроса защо до този момент  борбата с корупцията до голяма степен е неефективна. Този въпрос има повече от един от един отговор, но една от основните причини за несправяне с явлението е, че на практика липсва ясна дефиниция на понятието корупция", каза Цачева. Не може успешно да се противодейства на явление, за което все още няма ясна дефиниция, подчерта тя. В това отношение нашият проект на закон прави крачка напред, като дава дефиниция за нуждите на закона, посочи тя.
Следващият абзац в доклада гласи: "Предимството на законовото определение е, че то дава ясен отговор на въпроса дали корупцията се изразява само във формата на престъпление или има и други проявни форми." Вярно е второто - корупцията има различни форми на проява и някои от тях излизат извън рамките на престъпна дейност, или иначе казано, невинаги корупцията е престъпление, каза Цачева. Винаги обаче корупцията има за цел материална или нематериална облага, посочи тя.
Ето защо с отнемане на незаконно придобитото имущество се възстановява справедливостта в обществото независимо  от възмездието в наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица, каза Цачева. В нито един от двата законопроекта - този на МС и този на левицата, не се предвиждат промени в Наказателния кодекс, каза правосъдният министър. Подготвяме нова наказателна стратегия и нов Наказателен кодекс, ясно е, че това не става в по-кратки срокове, а е с хоризонт 2018 г., каза тя.
Що се отнася до подхвърляната фраза, че главният прокурор на републиката не бил съгласен с основните положения на доклада, може да поискате стенограма от заседанието и да се обърнете към него, каза Цачева. Той като опитен юрист никога не би поставил знак за равенство между корупция и корупционно престъпление, каза Цачева. За мен е тъжно, че се прави подобно  внушения в обществото, и призовавам  неправителствените организации в тази област да обяснят   каква е разликата между тях, добави правосъдният министър.