Почти 12% работещи бедни у нас

Портфейл

11-10-2017, 09:41

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българите в чужбина са най-сериозните инвеститори в икономика ни

Хора, които работят в изкуствата са изостанали

У нас процентът на работещите бедни е близо 12, но няма гаранция, че точно групите, които взимат под средната работна заплата ще получат увеличение на доходите. Така коментираха в ефира на БНТ намерението на правителството за 10-процентно увеличение на бюджетните заплати, финансовите експерти Мика Зайкова и проф. Христина Вучева.

Мика Зайкова изрази мнение, че има ограничен капацитет, поради липсата на чужди инвестиции в страната.

"Не може да се сравнява това, което се получава като паричен поток. Те се издържат, а с парите, които младия свят е изпратен навън и работи, тук са възрастните и децата. Това е паричен поток, които подпомага паричния баланс. Нашият проблем на растежа не е в липсата на парични потоци, има достатъчно пари. Света е задръстен от пари. Целият проблем е, че няма идея", контрира проф. Христина Вучева.

"Има сфери в бюджета, които получават далеч над средната заплата. Различна е картината. Хората, които работят в театри, в култура, те са много изостанали, другите не са чак толкова за жалене. И в сферата на социалните услуги също. За полицията. Не бива непрекъснато да се акцентира единствено и само върху тези сфери на бюджета. Ще има такова увеличение, както беше обявено", обясни още тя.

"Има страхотен дисбаланс на регионално равнище. Ако в София средната работна заплата е 1300 лв., във Видин е два пъти и половина по-ниска", добави Зайкова. "аботещите бедни в България, които през 2015 г. са били 7,8% от тези, които работят, сега са 11,9%", добави тя.