Ева Майдел: Тромави регулации не трябва да затрудняват свободното движение на данни в ЕС

През септември Еврокомисията предложи Регламент за свободно движение на данни в съюза

"Визионерството и усилената работа е това, което допринася за технологичния напредък, затова не трябва да спираме иновациите с тромави регулации", заяви българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП на специална среща с главния изпълнителен директор на IBM Джини Ромети, предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Визитата на Ромети в Брюксел има за цел да се запознае с европейските законодателни инициативи в сферата на дигиталните технологии и икономиката от данни. "В ЕС имаме свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги. В дигиталната среда трябва да имаме и свободно движение на данни, именно към това призовавах ЕК през последната година и се радвам, че най-накрая имаме законодателна инициатива", коментира Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време на срещата.

През септември Еврокомисията предложи Регламент за свободно движение на данни в съюза. Заместник-председателя на ЕК, отговорен за единния дигитален пазар Андрус Ансип благодари специално на Ева Майдел в туитър за подкрепата и призова за бързо преминаване на Регламента през ЕП и Съвета. Комисията също така предложи и пакет за кибер-сигурност, който също бе сред обсъжданите точки по време на срещата на Ева Майдел и Джини Ромети.