Държавата се разбра с "Емко"

Край на протестите

Държавата и военният завод „Емко” се разбраха. Това стана ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственикът Емилиян Гебрев, както и финансовият директор на „Емко”, предаде бТВ.

„Взе се най-правилното решение за нашата страна като цяло – което означава ние да запазим нашия имидж, на България, на външните пазари, да работим все така успешно, както сме работили досега и този еталон на сътрудничество между държавна и частна фирма да продължи да работи напред”, заяви на брифинг след преговорите Емилиян Гебрев.

Той допълни, че е сигурен, че както досега са работили в сътрудничество, така и занапред това ще продължи. „Може би беше хубаво това, което стана, за да се изчистят някои неясноти и оттук нататък съм убеден, че няма да се случи подобно нещо”, коментира той.

По думите му е много важно, че държавата е застанала зад техния гръб и те по този начин се чувстват много силни на външния пазар.

Гебрев благодари специално на премиера Бойко Борисов за своевременната намеса, каза, че е грешка от тяхна страна, че са се обърнали толкова късно към него, но е хубаво, че са се обърнали.

Планираният за утре протест няма да се състои, заяви Гебрев и допълни, че хората даже са искали да дойдат да играят хора и танци.

До протестите на служителите се стигна след като договорите на "Емко" бяха дадени на ВМЗ-Сопот след като лицензът за търговия на завода беше отнет. В края на миналата седмица стана ясно, че държавата връща лиценза за търговия на „Емко”.