Йотова: Дискусията за следващия бюджетен период ще започне с българското председателство

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва си в Международната конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“

„Надявам се, че дискусията за следващия бюджетен период ще започне с българското председателство и това е огромна задача пред нас – как да бъдат поставени и отстоявани приоритетите“. Това заяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова при участието си в Международната конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“, на която присъства и проф. Марио Монти, бивш еврокомисар и министър-председател на Италия.
 
Не случайно един от приоритетите е политиката на сближаване, каза вицепрезидентът. Вместо това, обаче, в речите на политиците присъстват  внушенията за края на кохезионната политика и спирането на евро фондовете, отбеляза още Илияна Йотова. Според нея европейските институции трябва ясно да кажат как ще се замени политиката на финансиране чрез евро фондове от финансови инструменти и проекти по т.нар. План „Юнкер“, които генерират печалба.
 
Вицепрезидентът определи дискусията за Многогодишната финансова рамка  като закъсняла. От това как ще бъде структуриран следващият програмен период и приоритети ще стане категорично ясно дали Европа ще продължи да работи по политиката на сближаване или ще се задълбочи разделението на бедни и богати и развитие на различни скорости, смята Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът коментира причините за днешната ситуация на Съюза. Като основни такива тя посочи „бюрокрацията, която успешно измести визионерството и закъснелите реакции на кризите, които ни разтърсиха в последните години“.
 
По темата за бежанската криза Илияна Йотова обясни, че вече трета година липсва обща политика за убежищата и поемане на отговорността от всички държави. „Регистрацията и идентификацията на бежанците трябва да се прави още в третите страни, за да се предотврати масовото идване на хора, които не подлежат на статут на бежанец по силата на Женевската конвенция“, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова се обяви в подкрепа на предложенията на  президента Макрон, направени преди седмица – за общи полицейски гранични формирования.
 
Състоянието на сигурността в ЕС също бе сред темите в изказването на вицепрезидента. „Имаме нужда от нов тип политика и нейното организиране в сферата на сигурността. Впрочем заслужава размисъл и френското предложение за главен прокурор за борба с тероризма. Темата е тясно свързана с едно друго явление, непознато до сега по своя мащаб – радикализацията“.
 
Илияна Йотова обърна внимание на факта, че социалното изключване, маргинализацията, битката с мизерията предполагат нова политика в областта на образованието на европейско равнище. „Защото това вече е въпрос за сигурността на гражданите“, добави вицепрезидентът.
 
В областта на отбраната Илияна Йотова увери, че  обявеният Фонд за отбрана и инвестиции трябва да бъде изграден при прозрачност и конкретни правила за участие. „В противен случай има опасност да се създаде нов Шенген, този път в сферата на отбрана, като не се поставят всички държави на равна основа, а отново се разделят на географски или друг принцип.“