Ивайло Спиридонов: Похитителите на Адриан Златков ще бъдат разкрити

Версията за отвличането на Адриан заради неплатено ДДС е известна още от самото начало

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов е оптимист, че похитителите на Адриан Златков ще бъдат разкрити. В БТВ той посочи, че срокове за такива престъпления обаче е трудно да се дадат.
Спиридонов призна, че за разследващите е щяло да бъде по-добре, ако бащата на Адриан Златков им беше съдействал в пълен  обем.
„В началото имахме неговата подкрепа и съдействие, но впоследствие реши да действа по друг начин”, каза директорът на ГДБОП.
Версията за отвличането на Адриан заради неплатено ДДС е известна още от самото начало, обсъждана е в хода на разследването, но съществуват и други линии, по които би могло да бъде извършено това отвличане, отбеляза Спиридонов.
„Не бих коментирал факти от досъдебното производство. Сформиран е най-добрият екип от най-добрите специалисти във всички оперативни структури в министерството, колегите работят доста усилено”, подчерта той.
По думите му в момента организираната престъпност не е централизирана структура, както са били преди ВИС и СИК, а има малки групи по областните градове и села, които са се профилирали в една или престъпна дейност. „Нямат шапка отгоре, а действат самосиндикално”, посочи той.

След възстановяването на ГДБОП в МВР съставът е намален с 30%, каза Спиридонов. По думите му обаче служителите са достатъчно мотивирани, за да си вършат работата.
За последните 2 г. най-много престъпни групи са неутрализирани по линия на наркотици, следват такива по митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система; трансгранична организирана престъпност и контратероризъм.