Л. Павлова: Предвидили сме над 32 хил. гости за председателството

Нощувките на вип гостите за Българското председателството струват 400 хил. лв.

Бюджетът за нощувките на вип гостите за Българското председателството е малко над 400 хил. лв. Това каза пред журналисти министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предаде „Фокус“.

Министър Павлова поясни, че общо нощувките за председателството са над 32 хил., като 2000 от тях са за вип гости. По думите й общо 22 хотели са заявили готовност и партньорство. „Тези хотели са три, четири и пет звезди. Минималните изисквания са първо хотелите да са официалната категоризация, въведена в страната и поддържана в Министерство на туризма. Трябва да са минимум три до пет звезди съответно като разположение. Да имат добра локация. Тук не правим разграничения, защото имаме добри хотели около Летище „София“.

Само за вип гостите имахме ограничение от гледна точка на звезди и локация, уточни министър Павлова. За вип гостите трябваше да са четири или пет звезди и на разстояние 2 км от двете основни сгради на председателството. За останалите, тъй като ние не ги плащаме, не предплащаме, а само препоръчваме, за тях сме по-гъвкави, могат да са в по-голяма отдалеченост“, допълни Лиляна Павлова.