ЕС приема градове и региони, които искат да се възползват от еврофондовете

Свят

09-10-2017, 19:54

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Целта е да се оптимизира ролята им в политиките на блока

Брюксел приема градовете и регионите, които смятат, че са конкурентноспособни и искат да се възползват от европейските фондове, предава бТВ. Целта е да се оптимизира ролята на регионите и градовете в политиките на ЕС.

Тази седмица в Брюксел се събират представители на местната администрация от страните-членки, но и предприемачи, граждански организации и консултанти.

Включили са се над 6000 участници от цяла Европа.

В Брюксел ще се обсъжда как европейските градове могат да участват в кохезионната политиката на съюза и как да се информират тези, които взимат решения на местно ниво.

В периода 2014 – 2020 г. европейските структурни и инвестиционни фондове разполагат с бюджет от 454 млрд. евро. За този период България получава близо 10 млрд., а националният ѝ принос е доста по-скромен – 1,8 млрд. евро.

За да няма недоразумения и оправдания, че не е ясно как се кандидатства или как се управляват фондове, има добра новина за местните власти – намалява се административната тежест и се опростява докладването на разходите.

Един от най-важните инфраструктурни проекти в България е софийското метро. Третата линия е финансирана от европейския фонд за регионално развитие и трябва да бъде завършена преди 2020 г.