Турция е издала заповед за арест на втори служител в американското консулство

Анкара настоява Вашингтон да екстрадира турският духовник в изгнание Фетхулах Гюлен

Задържането на член на персонала на консулството, турски гражданин, миналата седмица предизвика дипломатическа разпра, която прерасна и в спиране на визовите услуги на реципрочен принцип. Анкара днес призова Вашингтон да преразгледа решението си и оправда ареста. Поводът за задържането е подозрения за връзки с проповедника Гюлен, смятан от Аnкара за вдъхновител на опита за преврат миналата година.
Турция обяви, че преустановява незабавно и ефективно всякакви визови услуги за американски граждани в турските дипломатически мисии в Съединените щати. Анкара допълва, че мярката засяга визи на стикери, електронни варианти и издавани на границата. Турското външно министерство привика представител на американското посолство и призова за прекратяване на спора.
Ден по-рано американското посолство в Анкара заяви, че арестът на служител от американското консулство в Истанбул е принудил Вашингтон да преоцени решимостта на турската страна да гарантира сигурността на американските дипломатически мисии и персонал. За тази цел САЩ спират издаването на не-имигрантски визи.
Абдулхамид Гюл - министър на правосъдието на Турция: Надявам се Съединените щати да променят решението си. Нашето външно министерство проучи въпроса, направи необходимото изявление и отговори подобаващо. Това е правен процес от компетенцията на турското правосъдие.
Анкара настоява Вашингтон да екстрадира турският духовник в изгнание Фетхулах Гюлен, когото смята за вдъхновител на метежа. Той отрича обвиненията. Турската страна иска и Берлин да екстрадира турски граждани, потърсили убежище в Германия. В турски затвор попаднаха няколко германци, а по-рано и американски пастор. Германия предупреди гражданите си да не пътуват до Турция, не е изключена и такава реакция на Вашингтон.
Хасан Йълдъръм - жител на Анкара: Съединените щати направиха грешка. Нашата страна е членка на НАТО, приятелска държава, сбъркаха със спирането на визите.
Дипломатическата криза доведе до спад на основния турски борсов индекс с над 4 процента, турската лира се обезцени спрямо долара с повече от 2,5 на сто. Акциите на "Търкиш Еърлайнз" поевтиняха с 8,5 процента. Опцията за връщане на билетите е валидна за пътуващите с турски и американски паспорти в двете посоки между 12 и 31 октомври.