Ефектът "Хубчев" започна да дава резултати

Трябва обаче наши футболисти да заиграят в силни отбори от сериозните първенства в Европа

Ефектът "Хубчев" започна да дава резултати. Наистина нашите ще завършат на четвърто място в квалификационна група за световното в Русия,но този път представянето бе доста достойно. Момчетата на Хубчев спечелиха всички  мачове на собствен  терен. Единствената домакинска загуба бе от най-силният тим на Франция с 0:1. Играчите се постараха в тази среща да бъдат като равен с равен с футболистите на Дидие Дешан. В края на първото полувреме Льорис направи двойно спасяване. Ако бяхме изравнили второто полувреме можеше да се развие по друг начин. Нашите момчета изиграха двубоя след почивката дори с превес над световните звезди.

Французите спечелиха за първи път след 85 години в София. Предишната им победа е в първата среща между двата отбора през 1932 година, която е приятелска и се играе на тогавашния стадион "Юнак". Българите губят с 3:5.
В проливния дъжд на 7 октомври си личеше,че "петлите" играят трудно срещу нас. Вкараха ранен гол чрез Матуиди и после се носеха по тънък лед. Предпочетоха да не рискуват и вместо да потърсят второ попадение на моменти се  затваряха. Цената на трите точки за тях бе капитална за да не изтърват първата позиция и да ходят на бараж. Нещата за тях още не са приключили. Трябва на "Стад дьо Франс" да победят Беларус. При реми и победа на Швеция в Амстердам ще им се наложи да играят бараж. А там ще бъде отбор като Италия. Така,че в главите на момчетата на Дешан имаше много пестеливост в София.

България се справи достойно в тези квалификации. Домакинските победи над Холандия и след 50 години над Швеция бяха като бонус и светъл лъч,че тези момчетата са прихванали малко от германската сериозност на техния треньор Петър Хубчев. Наистина бяхме в много тежка група. Има групи само с един изявен лидер и другите са на нашето ниво. Тук обаче дори и Холандия, която уж не е във форма, си е гранд. Швеция винаги ни е била неудобна. А Франция си е моментен световен лидер. Така,че домакинските победи над лалетата и тре крунур са си много положителна промяна в мотивацията на нашите по отношение на националната фланелка.

Но Хубчев сам не може да тегли напред този отбор. Може да му придаде сериозност, както и стана. Но трябва да имаме отново играчи, които да се състезават в големи европейски отбори в сериозните първенства на Европа. При това да играят редовно. И нещата ще се получат. Ще започнем пак да бием като гости.
И тогава и класирането за европейско или световно първенство ще изглежда реално.