Емил Радев: Направихме още една крачка към присъединяването към Шенген

Вече очакваме и следващата крачка - пълноправното членство

Това е един голям пробив за България, защото първо ние водихме голяма битка престоят в България да се смята като престой в Шенгенското пространство. Това каза в ефира на БНТ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Бяхме включени във визовия калкулатор и на практика с одобряването на включването ни с пасивен достъп в шенгенската информационна система, ние направихме още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген. След като България вече има пасивен достъп до информационна система, очакваме и следващата крачка - пълноправно членство в Шенгенското пространство", коментира той.

"Безспорно това е една стъпка, както каза г-н Радев, която освен техническите страни има и сериозно принципно политическо и психологическо значение, защото се преодолява макар и частично едно усещане за членство в ЕС втора категория, което не може да не хвърля сянка и у всеки български гражданин, когато отиде на летището, когато се сблъска с друг вид процедура, която ползват другите граждани на ЕС. Ясно е, че това е едно решение, което снема част от този негативизъм", добави евродепутатът Георги Пирински.