Близо милион демонстрираха в подкрепа на испанското единство

Свят

08-10-2017, 17:48

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки хиляди на протест в центъра на Барселона

Над един милион души са участниците в шествието в Барселона против отцепването на Каталуния

Над 350 хиляди души излязоха на демонстрация в Барселона в подкрепа на испанското единство. Това заявиха от местната полиция, цитирани от AFP. Според организаторите на мероприятието демонстрантите са били около 950 хиляди.

Над един милион души са участниците в шествието в Барселона против отцепването на Каталуния, съобщиха организаторите, ревизирайки предишните си данни за 950 000 демонстранти, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Според общинската полиция в тази първата голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид са участвали около 350 000 души, посочва Франс прес.

„Каталуния и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели“, заяви пред обществената телевизия Те Уве Е 81-годишният писател, журналист и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса.

Многолюдното шествие, каза той пред журналисти, „е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят конституцията, закона и правовата държава“.

Никой сепаратистки заговор в Каталуния няма да унищожи испанската демокрация, заяви Варгас Льоса в пламенна реч пред внушителното множество, събрало се днес в Барселона.

„Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши“, каза писателят, след като отдаде почит на Барселона – отворената към света „испанска столица на културата“.

Митингът се проведе, след като каталонските лидери обещаха да обявят независимост на автономния регион.