Подкрепата за министър Ангелкова се увеличава

Румен Драганов я нарече феномен

„Няма никакво основание да се иска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова“, обяви в ефира на телевизия „Европа“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма по повод искането на една от браншовите организации. Зад министър Ангелкова вече застанаха Националният борд по туризъм, Българският съюз за балнео, спа и уелнес, и Сдружението на туроператорите.

„Специално министър Ангелкова, два мандата министър, аз преди няколко дни я нарекох феномен от гледна точка на това колко много контакти тя успя да осъществи с един сегмент, с който по принцип българският туризъм не работеше. Говорим дори за Холивуд и тези световноизвестни звезди, които направиха клип за България, контактите с туроператори и превозвачи в качеството ѝ на министър на транспорта в предишното правителство, активната ѝ дейност. Почти цяло лято и министърът и екипа ѝ бяха на терен по отношение на различни проблеми, които са свързани с туризма. Тя спомогна за развитие на такива пазари като Китай, Япония и Съединените щати, независимо от обемите, които имам от тези страни, но като перспектива, откриването на българско туристическо представителство и то по един начин, без да бъде финансирано от държава, то е изцяло финансирано от частния бизнес“, коментира Драганов.

Действията на министерството на туризма и на министър Ангелкова се подкрепят от големи световни туроператори. „За добрата ѝ работа свидетелстват увеличеният брой чартърни полети и полети на нискотарифни компании, които ще станат още повече през следващата година“, подчерта още Драганов.

„Това, което имаме като предварителни договори, сключени с туроператорите, разширяването на ветрилото на нискотарифните компании. За първи път от месец март ще започнат да кацат във Варна и Бургас, там са позиционирани самолети. Инвестициите са за над 200 милиона евро. Имаме и създаване на нови работни места, допълнителни чартърни полети по крилата на сезона и като цяло 2018 година ще протече под егидата на това, че ние ще продължим да получаваме, вследствие на инвестицията, многомилиардната инвестиция в инфраструктура и суперструктура, ще продължаваме да получаваме повече международни пристигания“, заяви той.

Очаква се ръст от около 8% и през зимния туристически сезон. „Той на практика се разширява и вече не се свързва само с туристите, които идват у нас, за да карат ски по планинските курорти“, допълни Румен Драганов. Най-бързо се развиват спа услугите, но и културният туризъм, особено в считаните досега за не особено успешни есенни месеци. „Все още има възможности за развитие на българския туризъм по отношение на заетостта на легловата база, която е около 40% в ниския сезон“, обясни Драганов.