Европейската комисия обмисля мащабна данъчна реформа

Всяка година недобросъвестни компании избягват плащането на данъци на стойност до 150 млрд. евро.

Европейската комисия обмисля мащабна данъчна реформа, която цели да прекрати ДДС-измамите в Европейския съюз. Брюксел е взел на прицел и някои от държавите членки, които предоставят специални данъчни облекчения на големи мултинационални кампании. Целта е всички дружества да плащат данъците си там, където реализират печалбите си.
Заради недостатъците в системата на ДДС в Европа, всяка година недобросъвестни компании избягват плащането на данъци на стойност до 150 млрд. евро. Това са средства, които вместо да отидат в държавните бюджети, често се използват за финансиране на престъпни организации и тероризъм.

Затова Еврокомисията предлага най-мащабната данъчна реформа за последните 25 година, свързана с премахване на данъчни облечения и избягване на плащането на ДДС. Комисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси се надява новата система да влезе в сила още през 2020 година.
Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: "ДДС системата има нужда от дълбока реформа, тя трябва да е много по-сериозна от обновяване единствено на фасадата. Имаме нужда от решение,което е просто, стабилно и дългосрочно. Това, което предлагаме, е да приложим принципите на единния пазар и по отношение на ДДС, трябва да премахнем вътрешните граници за ДДС".
Еврокомисията предлага създаването на единен портал за ДДС във всички членки на ЕС. Ще се премахнат схемите за облекчения и възстановяването на данъка при трансгранични сделки. Ако предложенията бъдат приети, в бъдеще облагането ще става в страната, където се намира крайният потребител на покупката или услугата. Брюксел огласи и мерки срещу предоставянето на специални държавни данъчни облекчения за мултинационални компании. Като пример комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер даде Амазон, който се е радвал на специално в Люксембург.
Маргрете Вестегер - комисар по въпросите на конкуренцията: "Данъчните облекчения, предоставени от Люксембург са спестявали на Амазон данъци в продължение на повече от 8 години, между май 2006 и юни 2014. Амазон сега трябва да възстанови незаконни данъчни облекчения в размер на около 250 милиона евро".
Целта на данъчните реформи е всички дружества да плащат данъците си там, където реализират печалбите си, а не в страни с облекчени данъчни режими. Еврокомисията даде Ирландия на съд именно заради предоставянето на специални предимства на друга голяма компания - Епъл. Заради битката ѝ с мултинационалните компании и опитите им да избягват данъци в Европа, комисарят по конкуренцията си спечели прозвището "желязната Вестегер".