ГЕРБ обвиняват БСП: „Кумгейт” е с цел президентът да кадрува

Атанасова: Търси се алиби не Народното събрание да избира ръководството и членовете на една нова институция

Нова порция трудови биографии на роднини на политици изнесоха Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Таско Ерменков (БСП) в БТВ. Така разбрахме, че тя е разведена от няколко години и може би баща й е трябвало да напусне спешната помощ по време на престоя й в МЗ, а съпругата на социалиста е основала съюз на рускоезичните писатели у нас и двамата имат дъщеря, която е учила в България и сега работи в туристическа фирма.
И Атанасова (която даже беше донесла „схема” с близките си), и Ерменков бяха категорични, че принизяването на политическия разговор до работните места на членове от семейството само по себе си е абсолютно безсмислено.

Депутатът от „БСП за България” подчерта, че партията му не воюва нито с подалия (неприета) оставка заради „Кумгейт” Делян Добрев, нито с някоя друга личност, а битката е срещу модела, при който без конкурс се назначават лица, които след това разполагат с голям обществен ресурс. Той припомни, че не друг, а коалиционният партньор на ГЕРБ и вицепремиер Валери Симеонов първи е повдигнал въпроса за партизанщината при назначенията.
„Ние живеем в правова държава, имаме Закон за конфликта на интереси, имаме задължение всеки на публична позиция да обявява свързаните лица. Делян Добрев е подал подобна декларация и я е подавал всяка година от 2009 г. досега. Г-н Добрев е избиран многократно от тези хора, които живеят в Хасково и областта. Тези всички споменати роднини работят там от 2 години. На някой не му ли е доста странно защо този дебат е на дневен ред?”, запита Атанасова.

И даде своя отговор: „Търси се алиби не Народното събрание да избира ръководството и членовете на една нова институция”. Според Атанасова опитите да се злепостави парламентарното мнозинство обслужват тезата, че няма начин законодателната власт да излъчва тези, които след това да проверяват членовете й за корупция и затова тези кадрови решения трябва да се поверят на президента.
Още в началото на разговора двамата влязоха в сблъсък и заради неприемливите коментари и намеци на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера от ОП Валери Симеонов в студиото на „Нова телевизия”. Думите и на двамата създадоха впечатление за заплаха към журналиста Виктор Николаев и, след силна обществена реакция, по-късно вчера се извиниха и обявиха, че не са били разбрани правилно.
„Ако г-н Тодоров се е почувствал уязвен, да се погледне в огледалото на своята душевна чистота, ако има такава”, призова Ерменков, като допълни, че Симеонов в качеството си на вицепремиер е в състояние да изпълни ироничната си (уж) заплаха за „Викторгейт”.
Атанасова подчерта, че Антон Тодоров не е член на ГЕРБ и беше категорична, че няма медиен чадър над нейните съпартийци. Тя, на свой ред, коментира, че е странно, че БСП държат толкова на чистотата в отношенията и обвини социалистите в натиск над журналисти през годините назад, в т.ч. и по отношение на самия Виктор Николаев.