Е. Захариева и М. Габриел ще работят заедно за интеграцията на Западните Балкани

По време на среща в София те обсъдиха приоритетите на Българското председателство и задачите пред българския представител в ЕК

Нашата амбиция е по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) да имаме ясен план за държавите от Западните Балкани. С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към еврокомисаря за дигитална икономика и общество Мария Габриел, предаде пресслужбата на МВнР.

По време на среща в София те обсъдиха приоритетите на Българското председателство и задачите пред българския представител в Европейската комисия. Ясната европейска перспектива за всяка от шестте държави от Западните Балкани, желаещи да станат членове на ЕС, но и конкретни ползи за техните граждани, е общ приоритет както на българското правителство и председателство, така и на еврокомисаря Габриел.

„Нашата цел е по време на българското председателство да представим пътна карта за отпадане на роуминга между Западните Балкани и ЕС”, посочи еврокомисарят.

„Често в напредъка си към европейска интеграция тези държави срещат чисто технически пречки, така че перспективата за отпадането на роуминга между тях и ЕС ще бъде силен стимул да продължат пътя на реформите”, добави министър Захариева.

Българският първи дипломат и еврокомисарят обсъдиха широк кръг от теми. Сред тях бяха развитието на дигиталната инфраструктура с цел по-добра свързаност на Западните Балкани, както и насърчаването на жените от региона за професионална реализация като разработчици на софтуер и киберсигурността.

„Шестте държави очакват от нас в ЕС да поемем конкретен ангажимент спрямо всяка от тях поотделно”, допълни министър Захариева и посочи, че държавите членки следва да сме откровени, а нашите съседи – последователни в усилията си към евроинтеграция.