Цветанов: Страната ни се нуждае от законодателство за изпирането на пари - bulgaria.utre.bg

Цветанов: Страната ни се нуждае от законодателство за изпирането на пари

06 октомври 2017, 11:42 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Маските паднаха, видяхме Парламентарна група, която системно се разграничи от ЕС и започна да дава назидателен тон към ЕС, обърна се Цветанов към БСП

„Участвайте в работната група по Закона за мерките срещу изпирането на пари – той ще ви даде гаранция, че институциите няма да се използват за политическа репресия“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по Закон за мерките срещу изпирането на пари. Във връзка с обвиненията на Красимир Янков от БСП за политическа репресия чрез този законопроект, Цветанов поясни, че не счита като проблем създаването на работни групи.

„Парламентът има водеща роля при окончателното приемане на всеки един законопроект. Изпълнителната власт е във възможността да инициира законодателна промяна. Това, което беше визирано от колегите от БСП, искам да им предложа да участват активно в работната група. Тя не е само за народните представители от различните парламентарни групи. Идеята на работната група е да бъдат поканени представители от всички НПО“, каза Цветанов и обърна внимание, че винаги се чува различното мнение.

„Затова се прави тази работна група и ако бъде приет законопроектът, ще предложим да има удължен срок между първо и второ четене, за да може действително да прецизираме законодателството, което е внесено от изпълнителната власт“, каза Цветанов. По думите му този законопроект трябва да даде пълна гаранция за неизползването на институциите за политическа репресия.

„Знам колко е важно да направите популистко изказване, но да се държим сериозно. Страната ни се нуждае от това законодателство“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ към БСП по време на дебатите. „Нека да бъдем сериозни, да не правим поредното шоу. Има правна уредба и дефиниция за изпирането на пари“, призова той. „Изпирането на пари е уредено в няколко международни акта, в които България е страна“, заяви Цветан Цветанов.

„Отнесохме се неуважително към народните представители и парламента и се разграничихте от европейските институции. Това го наблюдавам от вчера“, се обърна той към БСП. „Ако БСП приема тази посока, просто кажете, че трябва да поемем на Изток“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „Маските паднаха, видяхме Парламентарна група, която системно се разграничи от ЕС и започна да дава назидателен тон към ЕС“, обърна се Цветанов към БСП.

По думите му възрастните хора не получават достойни пенсии заради преживяното в началото на демокрацията. „Тогава не бяхме нито в НАТО, нито в ЕС“, посочи Цветан Цветанов. „Страната ни има икономически ръст. За първи път от 10 години сме икономически просперираща държава“, заяви той.

„Няма да позволим да внушавате, че БСП е антиевропейска партия – мога да дам много примери коя е такава“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по Закона срещу изпирането на пари в отговор на напдаките на Цветанов. „Няма да ви позволим за втори път да внушите на на българското общество, че БСП е антиевропейска партия. Направихте го по време на предизборната кампания“, каза Нинова.

„Когато казвахме: „Не искахме да ядем храна второ качество“, вие казахте: „Ето ги антиевропейците“. Днес кой води битката? Г-н Юнкер, т.е. твърденията ви от предизборната кампания „Те ще извадят Европа“, днес като политики се прилагат от десните. Не манипулирайте хората. Нашата теза е, че зад европейската директива, която подкрепяме, вкарвате текстове, които са противоконституционни за България. Ние този закон на първо четене ще го подкрепим заради европейските правила, но на второ четене ще отхвърлим текстовете“, каза Нинова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика