България се присъедини към Декларацията по е-управление от Талин

Политика

06-10-2017, 11:20

Снимка:

пресцентър ДАЕУ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Т. Дончев: Дигитална икономика с аналогови политици не се прави

С Декларацията потвърдиха политическата воля на държавите-членки да продължат усилията за ускорено развитие на е-управлението

Възможност за гражданите и за бизнеса в ЕС да взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на държавите членки, повишаване на дигиталните умения на гражданите и прилагане на ориентирани към потребителя дизайн и предоставяне на дигитални публични услуги. Това предвиждат част от мерките през следващите няколко години, с които държавите членки на ЕС се ангажираха по време на среща на високо равнище по е-управление в Талин. Участие в Министерската среща по е-управление взе председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, който подписа заключителния документ от форума в естонската столица.

С Декларацията по е-управление от Талин министрите от ЕС, отговорни за електронното управление, потвърдиха политическата воля на държавите членки да продължат усилията за ускорено развитие на е-управлението, което има централна роля за посрещане на предизвикателствата, свързани с дигиталната трансформация.

През следващите 5 години – до 2022 г. – държавите членки на Европейския съюз ще предприемат осезаеми стъпки за реализация на принципите, заложени в Европейския план за действие за е-управление (2016-2020) и Европейската рамка за оперативна съвместимост. Сред тях са проектиране на всички публични процеси като цифрови по подразбиране, което ще сведе до минимум необходимостта гражданите и бизнесът да взаимодействат с публичните администрации. Същевременно те трябва да имат възможност да взаимодействат с администрациите изцяло дигитално, което ще гарантира достъпност и откритост на институциите.

За пълно въвеждане на принципа за еднократно събиране на данни (принцип „само веднъж“) през следващите години държавите членки на ЕС ще идентифицират на мерки за намаляване на административната тежест чрез сътрудничество и обмен на данни между самите администрации на национално, регионално, локално и трансгранично ниво. Принципът за еднократно събиране и многократно използване на информацията ще бъде въведен и чрез подобряване на качеството и технологичната достъпност на данните в ключови регистри, както и чрез насърчаване на културата на повторно използване на информацията от администрациите.

За гарантиране на доверие и сигурност министрите по е-управление от ЕС декларираха воля за ускоряване на въвеждането на изискванията на Регламента на ЕС относно електронната идентификация и доверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар. С Декларацията от Талин държавите членки потвърждават готовността си за подобряване на координацията и обмена за увеличаване на стратегическия, оперативния, изследователския и развойния си капацитет в областта на кибер сигурността, в частност чрез въвеждането на изискванията на Директивата за мрежова и информационна сигурност.

По отношение на принципа за откритост и прозрачност ключова стъпка ще бъде възможността за гражданите и за бизнеса да управляват личните си данни, с които публичните администрации разполагат. Държавите членки ще работят също така за разширяване на достъпа и за подобряване на качеството на отворени данни, ключови за икономиката и за обществото.

Министрите по е-управление се ангажират да работят за избягването на дублирането в различни сектори на вече разработени приложения и за повишаване на използването на решения с отворен код при създаването и надграждането на ИКТ системи и решения. Насърчаването на повторното използване на притежавани или развивани за публичната администрация решения от страна на частния и неправителствения сектор също е сред мерките за по-пълно въвеждане на принципа за оперативна съвместимост в държавите членки.

През следващите години държавите членки на ЕС се ангажират още да предприемат стъпки за повишаване на дигиталните умения на всички равнища в публичните администрации, като необходима предпоставка за всяка успешна дигитална трансформация. С Декларацията министрите се ангажират да споделят добри практики в областта на е-управлението и успешни местни решения.

Държавите членки също така следва да заделят адекватни и навременни ресурси за цифрова трансформация на всички равнища на публичните администрации, се казва още в текста на Декларацията от Талин. Напредъкът по изпълнението на документа ще бъде отчетен от Австрийското председателство на Съвета на ЕС през октомври 2018 година.