Испанският Конституционен съд отмени заседание на каталунския парламент - bulgaria.utre.bg

Испанският Конституционен съд отмени заседание на каталунския парламент

06 октомври 2017, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Очакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния

Испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунския парламент, планирано за понеделник, 9 октомври, предадоха световните агенции.
Очакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния, съобщава Ройтерс. По информация на в."Паис" решението е взето след подаване на иск от социалистическата партия на Каталуния, която се противопоставя на отделянето от Испания.
В иска на каталунските социалисти се казва, че евентуално едностранно обявяване на независимостта на региона от управляващите ще наруши грубо на испанската Конституция и ще "унищожи правата на депутатите", които се обявяват против подобна стъпка, предаде ТАСС. След като испанският Конституционен съд прие да разгледа иска на каталунските социалисти, решението за провеждане на заседанието в понеделник автоматично се обезсилва.
На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му, припомня ТАСС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят