Валентин Радев участва в среща между България, Гърция, Македония и Албания

Форумът се проведе в Солун

Основни теми, поставени на срещата, бяха миграцията, тероризмът и организираната престъпност, съобщава пресцентърът на МВР. Участниците се обединиха основно около необходимостта от бърз обмен на информация между различните служби, за да има незабавна реакция и превенция.
В рамките на срещата министър Валентин Радев проведе и двустранни срещи. Готовност за запазване и надграждане на активния политически диалог между двете министерства на вътрешните работи, установен от началото на 2016 г.,  изразиха и Валентин Радев, и вътрешният министър на Гърция отговарящ за обществения ред и защита на гражданите Николаос Тоскас. Двамата подчертаха , че оперативното сътрудничество с гръцката полиция е на много високо ниво. Те посочиха , че се прилагат най-добрите европейски и шенгенски практики – паралелни разследвания и съвместни операции, ефективна работа на двустранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Промахон и тристранния с Турция на ГКПП - Капитан Андреево, съвместни патрули в курортните комплекси. Министър Радев  оцени високо сътрудничеството с гръцката страна по изпълнение на двустранното споразумение за реадмисия и добави, че се поддържа и добро сътрудничество по линия на ускоряване темпа на релокация и оказано съдействие в рамките на съвместните действия на ЕС на гръцка територия. Пред гръцкия си колега Валентин Радев потвърди, че членството ни в Шенген остава наш политически приоритет и благодари на Гърция за подкрепата по този въпрос. Министър Радев каза още, че разчита на подкрепата на Гърция при реализацията на първото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2017 г.
На срещата с вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски също беше изразена готовност за поддържане на активни контакти на политическо и професионално ниво за укрепване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи – на двустранно ниво и в рамките на различни регионални формати. Министър Радев благодари на Спасовски за обезпечената засилена охрана на българското посолство в Скопие, осигурена по наше искане. Изрази надежда македонският му колега да участва лично в министерската среща ЕС-Западни Балкани по въпросите на правосъдието и вътрешните работи на 26-27 октомври 2017 г. в София.
За срещата ЕС - Западни Балкани Валентин Радев покани лично и заместник вътрешният министър на Албания Ровена Вода.Двамата изразиха  готовност за активизиране на двустранните контакти по въпроси от взаимен интерес, както и за подпомагане на Албания в процеса на европейска интеграция.