Днес е международният ден на учителя

Датата се отбелязва в над 100 страни, сред които и България.

По данни на Евростат профилът на българския учител е специалист с висше образование, от женски пол, над 50-годишна възраст. България е на трета позиция в Европейския съюз по степен на феминизация на учителската професия – около 84 на сто от българските учители в началното и средно образование са жени, което прави близо 38 хиляди жени-преподавателки. Страната ни е на втора позиция в Общността по застаряване – близо 48 на сто от целия педагогически персонал е над 50 години.Най-феминизирана е учителската професия в Латвия, а Италия е страната с най-застаряващ учителски персонал. Най-нисък процент застаряващи учители е отчетен в Малта – 13 на сто.

Министърът на образованието поздрави учителите за техния празник: “Скъпи учители,
Поздравявам Ви с Международния ден на учителя – 5 октомври! Учителят за всеки от нас и нашите деца е сред най-важните хора в живота. От Вас зависи какво бъдеще ще има всяко дете, но във Вашите ръце е и бъдещето ни като нация, общество и държава. Мисията Ви е да дадете знание на децата и учениците, да ги подкрепяте и окуражавате. Училището и родителите имат общ дълг – да подготвят добри, честни, трудолюбиви и креативни личности. Да са горди българи и достойни граждани. 
Предизвикателствата пред Вас са изключително много. Затова днес изразяваме благодарност към всички, които са се посветили на учителството!
Вие, уважаеми учители, имате таланта, силата и отговорността да изпълните своя дълг. Вашите успехи са успехите на Вашите ученици. Пожелавам Ви здраве, сила и вдъхновение!
Честит празник!”     

„Днес е Международният ден на учителя – ден, в който всяко общество, което цени знанието и инвестира в новите си поколения показва заслужена почит към хората, които е натоварило да възпитават и да образоват“, се посочва в поздравителна декларация от името на ПП ГЕРБ. „80 млн. лева, 15% увеличение на заплатите на учителите. Повече пари за цялата система на образованието, в сравнение с предходната бюджетна година. Инвестиция в образованието и учителя- това е ясно поет и изпълняван от управляващото мнозинство ангажимент“, изтъква в поздравителното писмо народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на образователната парламентарна комисия Милена Дамянова. „Обявихме, че учителите са в основата на промяната в образованието в 21 век“, посочва тя и допълва, че общество, което не зачита своите преподаватели губи своето бъдеще. „Промените една по една вече са факт. Работим всеки ден за тях. Слушаме какво ни казват учителите и родителите, преодоляваме статуквото“, пише още депутатът от ГЕРБ.

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи датата като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден се отбелязва за първи път. Много учителски организации в целия свят отбелязват празника с различни дейности, с които призовават за повече свобода, професионална независимост, финансиране и осигуряване на необходимите технически и други средства, които са от особено значение за качественото и резултатно образование по света.