НС гласува Доклада на Комисията за избор на нов изтребител

Дебатите в НС се фокусираха върху президентската институция и ролята на президента Радев в избора на нов самолет като бивш командир на ВВС

Народното събрание гласува Доклада на Временната анкетна комисия за проучване на процедурата за избор на нов изтребител. Комисията препоръчва на Министерството на отбраната частично рестартиране на проекта за нов самолет заради редица пропуски в работата на екипите по проекта. Дебатите в НС всъщност се фокусираха върху президентската институция и ролята на президента Радев в избора на нов самолет като бивш командир на ВВС.
Антон Тодоров, ГЕРБ: Сред другите документи, които открихме е една секретна шифрограма, която е изпратена от посолството ни във Вашингтон до администрацията на президента и началник на кабинета Иво Христов, който няма все още допуск до класифицирана информация. Тук сега много внимателно искам да слушате това, което ви казвам: Преди 2 седмици направихме пресконференция където обявихме тази информация, че Иво Христов има информация по тази програма. Екип на ДАНС работи по това и сега ще кажа още нещо: Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Втората причина - държавническата. Използвате тази комисия и цялата конституция в парламента за война с друга институция - президентската, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Ето защо няма да ви позволим.
Тома Биков: Ние не искаме война между институциите, искаме да има държавничество. И нека да го приемем така - който споменава името на Радев напразно да бъде наказан, ако искате да ни разстрелват. Той е човек. Той не е, нито светец, нито е Господ.
Корнелия Нинова: Казвате президентът е човек, не е богоизбран, който и да е той, дали е г-н Радев, дали е друг. Но има конституция и закони в тази държава и те казват, че парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента.
Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: Всички останаха с впечатление, че вие имате някаква защитна реакция, за да не се споменава г-н Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате и Вие го слагате като опорна точка. Само да Ви кажа, че в страната ни и с всичко, което се случва вие направихте "самолетгейт". Затова недейте да ни въвличате в този "самолетгейт", който вие организирахте вкарвайки президента в него.
Симеон Симеонов: За да се ускори този процес по изясняване на истината и вземане на най-правилно решение парламентарната група на ДПС проявявайки държавническо мислене и подход за решаване на проблема ще подкрепи доклада на временната комисия за проучване и изпълнение на процедура по избор на нов тип боен самолет.