МП предлага подобрение на инвестиционния климат чрез законови промени

Портфейл

05-10-2017, 08:11

Снимка:

Министерство на правосъдието

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

България и Румъния сключиха сътрудничество и в областта на икономиката

Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции

Министерство на правосъдието предлага законови промени за подобряване на инвестиционния климат у нас. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции. Това е един от приоритетите, залегнали в проекта на Закон за изменение на Търговския закон, който Министерство на правосъдието публикува за обществено обсъждане. Детайлно разписаните изменения са обусловени от множество фактори, сред които е фактът, че акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и съответно на замяна в редица развити и развиващи се държави по света. Това е така, защото се счита, че те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане.

Необходимостта от въвеждане на предложените с проекта изменения произтича и от съществуващия риск по отношение на прозрачността на информацията за лицата, притежаващи акции на приносител. Особеното при акциите на приносител е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху акциите на приносител, е титуляр на правата по тях. Това прави смяната на собственика много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на акциите.

Също така към настоящия момент в България няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител.

Като цяло промените имат за цел въвеждане в българското законодателство на висок стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели по отношение на търговските дружества, издали акции на приносител. По този начин ще се гарантира спазване на правилата от страна на всички участници в търговския оборот, което ще бъде от полза за българския бизнес като цяло, защото от репутацията на Република България като прозрачна данъчна юрисдикция зависи инвестиционният климат в страната. Ще бъдат облагодетелствани и всички български граждани, доколкото от инвестиционния климат и състоянието на икономиката зависи благосъстоянието на всеки един от тях.