Канада улеснява получаването на гражданство

Процесът ще бъде улеснен за постоянно пребиваващите

Канада ще улесни достъпа до канадско гражданство за постоянно пребиваващите в страната с поправка в закона за имиграцията, която предстои да влезе в сила на 11 октомври, съобщи канадското правителство, цитира БНТ.

Промените предвиждат намаляване на времето на задължителен престой на канадска територия, за да има право човек да поиска гражданство, както и възможност това да важи и за престоя на временно пребиваващи, например чуждестранни студенти.

В сегашния си вид законът налага на постоянно пребиваващите да са живели на територията на страната четири последователни години от шестте, след които имат право да подават документи за гражданство. Сега с промените този срок пада на три последователни години от общо пет, за да могат да получат канадски паспорт. За този период постоянно пребиваващите трябва да са подавали и данъчни декларации за доходите.

„Целта на тези промени е да се премахнат ограниченията и пречките пред хората със статут на постоянно пребиваващи да получат гражданство“, обясни министърът по имиграционните въпроси Ахмед Хюсен. Той уточни, че правителството иска всички постоянно пребиваващи в Канада да станат канадски граждани.