Путин: Може да нападнат Северна Корея, но не се знае какъв ще е резултатът

Никой не е на 100% сигурен къде са обектите в КНДР, защото е "затворена държава"

Световен удар за разоръжаване на Северна Корея би бил възможен, но резултатът няма да бъде ясен, тъй като КНДР е "затворена държава". Това заяви руският лидер Владимир Путин на Международния форум за енергийна ефективност и развитие в Москва, цитиран от местни медии.

"Нека говорим директно. Може ли да бъде извършен глобален удар за разоръжаване? Действително може. Ще се поразят ли мишените? Не е ясно, защото никой не знае със сигурност къде какво се намира", изтъкна Путин пред форума.

Той добави, че никой не е на 100% сигурен къде са обектите в КНДР, защото е "затворена държава".

Според него агресивната риторика към Пхенян и опитите да се "говори от позицията на силата" само дават повече власт на режима в КНДР.

Путин изтъкна още, цитиран от Ройтерс, че американският лидер Доналд Тръмп слуша руската позиция за севернокорейската ракетна криза, която набляга на дипломацията пред допълнителни санкции или военни действия.

Руският лидер призова всички страни да намалят риториката по адрес на КНДР.

Президентът на Руската федерация също призова международната общност да отхвърли политиката на двойни стандарти в борбата с тероризма.

Владимир Путин говори и за ситуацията с петрола на световния пазар. Според него, ако ОПЕК и другите държави се съгласят да удължат споразумението за намаляване на производството, постигнато през декември 2016 г., то трябва да бъде продължено най-малко до края на 2018 г.

Той допълни, че все още не знае дали споразумението като цяло ще бъде удължено.