Григор Димитров победи Дел Потро

Гришо се класира за трети кръг на турнира в Пекин

Григор Димитров се класира за трети кръг на турнира в Пекин, след като постигна победа със 7:6 (6), 7:5 над Хуан Мартин дел Потро. Българинът започна много трудно и двата сета, но впоследствие успя да спечели.

В първия сет Димитров допусна ранен пробив, стигна се до тайбрек, който бе спечелен с мъка с 8:6. Вторият сет пък Гришо изоставаше с 2:5, за да запише пет поредни гейма на своята сметка и да триумфира – 7:5.

Това бе втори пореден успех от седем мача на Григор срещу Дел Потро. В трети кръг българинът ще се изправи срещу испанеца Роберто Баутиста-Агут.

Григор Димитров - Хуан Мартин дел Потро 7:6 (6), 7:5

Първи сет
Двубоят започна по най-лошия начин за българския тенисист – с пробив. Дел Потро имаше три възможности да вземе подаването на хасковлията и успя след двойна грешка – 0:1. Кулата от Тандил поведе 30-0 и впоследствие затвори и частта на нула – 0:2.

Гришо бе много близо до това да допусне нов пробив, след като изостана с 30-40 при сервиса си, но форхенд в аут го остави в гейма. Последваха две точки за Димитров и гейм за него – 1:2.

Дел Потро записа нов категоричен сервис гейм, а веднага след това същото стори и Григор, който успя да стабилизира подаването си – 2:3.

Българинът докара точките до 30-30 при подаването на Дел Потро, а после стигна и до брейкбол. В следващото разиграване българинът притисна съперника си в ъгъла и Дел Потро пресили форхенд – 3:3. Гришо стигна до геймбол при своето подаване и възможност за пръв път да поведе. Нашият тенисист пласира няколко мощни форхенда към обратния удар на Делпо и това му донесе гейма – 4:3.

Дел Потро изравни след бърз гейм на 15, но играта на Григор се подобри значително и той отвърна с част на 0 – 5:4.

Дел Потро отново изглежда солиден и изравнява резултата – 5:5. Последва много труден сервис гейм за Димитров, който мина и пред равенство 40-40. Все пак 8-ият в света постигна своето и поведе с 6:5. Последва гейм за Дел Потро и сета трябваше да се реши в тайбрек.

В него Григор пак тръгна лошо, изостана с 0:2, но се възползва от грешките на съперника си и изравни при 3:3. Впоследствие се стигна до 5:5. Димитров обаче успя да вземе своето и с 8:6 в тайбрека излезе напред в резултата – 7:6.

Втори сет
Дел Потро и Димитров си размениха по един бърз сервис гейм – 1:1. Последва много дълга част, при която Григор имаше въможност за пробив, но аржентинецът се спаси благодарение на силния си и добре пласиран сервис.

Димитров вкара в употреба сечения си бекхенд по правата, след който Дел Потро сбърка форхенд и резултатът бе изравнен 2:2.

Дел Потро успя да вземе подаването си по-лесно, а след това стигна до пробив, след като използва максимално грешките на българина и резултатът набъбна до 4:2 за аржентинеца.

Последваха два спечелени сервис гейма, но Димитров се нуждаеше от пробив, за да остане в сета – 3:5. Българският тенисист стигна до два брейкбола, след като Дел Потро два пъти поред прати топката в аут. Нов аут след форхенд и пробивът е върнат – 4:5.

Григор бе безмилостен при своя сервис и успя да изравни след гейм на 15 – 5:5. Дел Потро като, че ли се предаде – пробив на 0 за Димитров и само гейм до успех в мача. Сервис гейм на 0 и Григор продължава напред!