Главчев номинира Огнян Герджиков за председател на КС по законодателството към парламента

Председателят на Народното събрание подчерта, че нуждата от консултативен съвет е очевидна и този орган ще бъде от помощ на народните представители

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че номинира проф. Огнян Герджиков за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента.

 Консултативният съвет по законодателството ще подпомага законодателната дейност на Народното събрание, неговите становища ще имат препоръчителен характер и ще се отнасят за законопроекти, приети от парламента на първо четене. Становища ще се изготвят по предложение на председателя на Народното събрание или на председател на водещата комисия по съответния законопроект, посочи Димитър Главчев.


Председателят на Народното събрание подчерта, че нуждата от консултативен съвет е очевидна и този орган ще бъде от помощ на народните представители. Предложих кандидатурата на проф. Огнян Герджиков за председател на съвета, тъй като той е бил прeдседател на 39-тото Народно събрание, когато е функционирал такъв съвет, добави той. Неговата кандидатура е обсъдена със заместник-председателите на Народното събрание, уточни Димитър Главчев. Останалите членове на съвета, които ще бъдат утвърдени от ръководството на Народното събрание, ще бъдат предложени от проф. Герджиков, добави председателят на парламента.


Над 20 изтъкнати юристи, повечето представители на академичната общност, са включени в проекта за състав на Консултативния съвет по законодателството на Народното събрание, съобщи пред журналисти в парламента предложеният за председател на съвета проф. Огнян Герджиков. Сред поканените да участват в работата на консултативния орган са проф. Анелия Мингова, проф. Валери Димитров, адвокат Даниела Доковска, проф. Ангел Калайджиев, Екатерина Матеева, проф. Сашо Пенов и др.


Смятам, че един такъв орган може да бъде само полезен и се радвам, че Народното събрание в лицето на неговия председател поде тази инициатива и я доведе до край, подчерта проф. Огнян Герджиков. Има проект на състав на този орган, който включва изтъкнати юристи основно представители на академичната общност, посочи той и уточни, че за заместник-председател е поканен проф. Васил Мръчков, който е първият председател на такъв консултативен съвет.


Стремежът ми е да предложа максимално експертен състав на съвета и да няма внушения, че има силно политизирани лица, отбеляза проф. Огнян Герджиков в отговор на въпрос. В проекта за състав са включени 22 души, уточни той. Основната работа на един парламент е законотворчеството и то най-малко търпи бързина, актовете трябва да се обмислят бавно, спокойно и много продължително, заяви проф. Герджиков в отговор на въпрос.