Д. Дейвис: Великобритания е готова да си тръгне от блока и без споразумение

На преговорния фронт нашата цел е да постигнем добро споразумение

„Великобритания иска да договори споразумение с ЕС, но е готова да си тръгне и без него“. Това заяви днес британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс. Той поясни, че правителството не иска да се проваля в преговорите, но все пак подготвя резервен план, за да не бъде изненадано при всеки възможен развой на събитията.

„На преговорния фронт нашата цел е да постигнем добро споразумение. И тъкмо такова споразумение очакваме и да постигнем. Ако резултатът от преговорите обаче не бъде споразумението, от което има нужда Великобритания, то ние ще сме готови за алтернативата“, каза Дейвис. По думите му именно това би направило отговорното правителство, а всичко останало би било грешка.

Дейвис обяви, че Великобритания е близо до споразумение по правата на гражданите на ЕС – един от основните въпроси, договаряни на първия етап от преговорите. Той също така окачестви становището за Брекзит на основната опозиционна политическа сила във Великобритания, Лейбъристката партия, като неясно.