Румъния и България: Разширяването на ЕС трябва да продължи

Първият ни дипломат проведе среща с румънския си колега

Разширяването на Европейския съюз трябва да продължи със Западните Балкани и страните от Източното партньорство, тъй като то ще гарантира сигурност и стабилност на целия континент. Това подчертаха външните министри на България и Румъния - Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану, които се срещнаха днес в резиденция “Евксиноград” в рамките на съвместното заседание на правителствата на двете страни, предаде пресслужбата на МВнР.

“Имаме уникалния шанс Съветът на Европейския съюз да се председателства от пет държави, които подкрепят разширяването - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия - изтъкна министър Захариева. - Трябва да подкрепим нашите съседи и приятели от Западните Балкани и Източното партньорство.”

Захариева подчерта, че още в рамките на Естонското председателство, на 26 и 27 октомври т.г. в София ще се проведе неформален съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи заедно с техните колеги от шестте страни от Западните Балкани, които желаят да станат пълноправни членове на ЕС. Българският вицепремиер благодари на министър Мелешкану за организирането на срещата на първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия в Ню Йорк преди две седмици, на която четирите държави се договориха да подкрепят шестте си съседи от региона с конкретни стъпки в европейската интеграция.

Министър Мелешкану изрази готовност за сътрудничество в оперативен порядък с българското външно министерство по време на нашето Председателство на Съвета на ЕС, за да може двете страни да координират позициите си.

Двете страни обсъдиха въпросите с напредъка по делимитацията на морските пространства на двете страни и се договориха следващият кръг разговори да се състои преди края на тази календарна година. По въпроса за драгирането на българския бряг на река Дунав бе договорено да се търсят решения от взаимен интерес, за да се гарантират добри плавателни условия. От българска страна бе поставен въпросът за възстановяване на православното богослужение на български език в Румъния, както и за компенсация за отнетия български имот в румънската столица. От страна на министър Мелешкану бе поет ангажимент да се търси решение на въпроса с компетентните институции.

Двамата министри обсъдиха още борбата с радикализацията и противодействието на тероризма, редица въпроси от двустранен интерес включително общи проекти, които ще гарантират свързаност между България и Румъния в икономически и инфраструктурен план.