Министър Николай Нанков проведе двустранна среща със Севил Шайдех

Друг ГКПП - Добромир – Крушари ще заработи до края на 2018 година

Надявам се Граничният контролно-пропускателен пункт за международен трафик на хора и стоки Добромир – Крушари да заработи до края на 2018 година.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на проведената днес среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Румъния Севил Шайдех.

Съоръжението се изгражда по съвместен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество за откриването на нови гранични контролно-пропускателни пунктове на държавната граница между двете държави в точките Липница (Румъния) - Кайнарджа (България) и Добромир (Румъния) - Крушари (България).

Срещата между министър Нанков и вицепремиера Шайдех се проведе в рамките на четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и Румъния. В нея участва и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Двамата  обсъдиха и строителството на нов мост на р. Дунав с оглед непрекъснатия растеж на международния трансграничен трафик на хора и стоки и предвид желанието за единно развитие на транспортната инфраструктура чрез изграждането на нови транспортни връзки между двете страни.

Тема на разговора беше и изпълнението на Програма Интеррег V-A Румъния-България, като бе отчетен добрият напредък в реализацията й към момента и положителните ефекти от реализираните проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави през програмния период 2007 - 2013 година.

Г-жа Шайдех отправи покана към Николай Нанков да направи официално посещение в Румъния. Предстои министърът на регионалното развитие и благоустройството да върне визитата скоро.