Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха ГКПП Кайнарджа-Люпница

Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 г

Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г., припомня "Фокус".

Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в габаритите пътят стоя затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 г. беше договорено пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават само автомобили с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава забранен.

През юли премиерът Бойко Борисов обсъди откриването на пункта с румънския си колега Михай Тудосе, а на правителственото заседание миналата седмица правителството одобри решение за откриването на пункта Кайнарджа – Липница и одобри меморандума за започване на преговорите за третия мост между България и Румъния. На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.

 Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.