Е. Захариева се срещна с делегация на Американската търговска камара към ЕС

Вицепремиерът постави акцент върху европейската перспектива на Западните Балкани

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева запозна представители на Американската търговска камара към ЕС с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде пресслужбата на МВнР.

Делегацията на Камарата, водена от главния изпълнителен директор Сюзън Дейнджър и от председателя Карл Кокс, е на двудневно посещение в страната.

Вицепремиерът постави акцент върху европейската перспектива на Западните Балкани – основен външнополитически приоритет на Председателството. Тя допълни, че България същевременно подкрепя и засилването на интеграцията в Съюза. "По време на Председателството си България ще работи за създаване на оптимални условия за осигуряване на силен икономически растеж в ЕС", отбеляза Захариева.

Бяха обсъдени укрепването на Eдинния пазар на ЕС, както и всички аспекти на трансатлантическите отношения.

Двете страни обсъдиха Брекзит и се обединиха около виждането, че процесът на излизане на Великобритания от ЕС трябва да протече възможно най-гладко. Министър Захариева подчерта необходимостта от ускоряване на преговорния процес. Тя акцентира и върху нуждата да бъде договорен взаимен достъп на пазарите на ЕС и на Обединеното кралство.

Американската търговска камара към Европейския съюз е базирана в Брюксел и има за цел да подпомага американските компании в ЕС по въпроси на търговията, инвестициите и конкуренцията.