ООН иска Испания да разследва насилието по време на каталунския референдум - bulgaria.utre.bg

ООН иска Испания да разследва насилието по време на каталунския референдум

02 октомври 2017, 16:14 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са "изпълнили дълга си"

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че е разтревожен от насилието на полицията по време на референдума за независимост на автономния испански регион Каталуния и призова Мадрид да разследва възможно нарушаване на закона. „Много съм разтревожен от насилието в Каталуния в неделя… Призовавам испанските власти да гарантират изчерпателно, независимо и безпристрастно разследване на всички прояви на насилие“, каза Зеид Раад ал Хюсеин, предава БНТ.

„Отговорът на полицията винаги трябва да е пропорционален и необходим“, допълни той.

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са „изпълнили дълга си“ и върховенството на закона е било на първо място.

В същото време президентът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че полицията е използвала „безразборна сила“ срещу хората, които са демонстрирали „мирно“. По думите на местните власти общо 844 души са потърсили медицинска помощ сред безредиците в региона.

Зеид също така призова Мадрид да одобри без отлагане искането за посещение в Испания на експерта на ООН Аналиса Чиампи. Тя отправи своето искане още миналата седмица, преди референдума, но централните испански власти все още не са отговорили на молбата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят