ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на Комисията по досиетата

Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим

Партия ГЕРБ разпространи декларация, в която изразява позиция относно закриване на Комисията по досиетата. Публикуваме пълния текст, без редакторска намеса:

ПГ на ГЕРБ оценява като неразбираема и неприемлива позицията на определени парламентарно представени партии, които се обявиха за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период.

България е правова държава, страна – членка на Европейския съюз и радетел на спазването на европейските демократични ценности. Като част от Европейската народна партия, ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на досиетата, което ще доведе до ограничаване на демокрацията и до отнемане на правото и свободата на хората да имат достъп до информация.

Крайно неприемлива е за нас философията, че бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат героизирани. А именно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет – срещу създаването на какъвто, между впрочем, партиите, които сега го искат, имаха сериозни упреци преди години. Какво друго освен къса политическа памет проявяват политическите ни опоненти днес? Ние питаме: защо се отметнахте от решението си за създаване на разследващ орган за досиетата? Българските граждани помнят престъпленията на комунистическия репресивен режим. Но те имат правото и да знаят кои са агентите на ДС и какво са вършили те. Затова ние, народните представители от всички партии, сме длъжни да подходим отговорно и да намерим най-правилното решение, с което да защитим националния интерес.

Какъв знак бихме дали пред Европа и пред света, ако България закрие Комисията? Какво ще обясним на наследниците на жертвите на комунистическия режим, които продължават да търсят справедливост и възмездие? Ще лишим ли бъдещите поколения от истината за този тъмен период от българската история? Нека вземем
добър пример от останалите страни, които са били управлявани от тоталитарен режим – всяка от тях проведе лустрация и въведе законодателни мерки, целящи да забранят бивши служители на ДС да имат достъп до държавното управление. В Германия комисията, разследваща досиетата, съществува от 1989 година. Там удължиха съществуването й до 2019 година, а в България искаме да я закрием едва 10 години след създаването й?!

Мотивите за прекратяване на  работата  на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия са неубедителни и неоснователни. Комисията трябва да продължи дейността си. ГЕРБ е против предложението за закриване на Комисията, защото нейното съществуване и ефективно функциониране са ангажименти, които сме поели пред българското общество, Съюза на репресираните, пред жертвите на комунизма и техните наследници.

В подкрепа и защита на демократичните права и свободи на българските граждани, от ПГ на ГЕРБ предлагаме отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации. Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не трябва да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна дейност и новият състав на Комисията, трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този диалог не само като технология на смяна на един състав на Комисията с друг, а преди всичко като наш дълг към обществото, към предишните и към бъдещите поколения с произтичащите от това отговорности.