К. Пучдемон: Каталуния извоюва правото на суверенитет

Испания е за срам за Европа

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно снощи премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции, предава БНТ.

„Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република“, заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

„Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи“, каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия. Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания, напомня Ройтерс.