Испанската полиция влиза с чук в избирателен център на каталунския референдум

Една жена е ранена и изнесена на носилка от парамедици

Испанската полиция си проби път в избирателната секция, където регионалният лидер на Каталуния трябваше да гласува в спорния референдум за независимост, съобщава АП. Избухнали са сблъсъци между властите и хората, чакащи да гласуват. Една жена е ранена и изнесена на носилка от парамедици. Към момента няма информация за други жертви.

Служителите на реда с каски и щитове, използваха чук, за да счупят стъклото на входната врата, за да пробият в спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Херона.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти.

Много активисти прекараха тази и миналите нощи пред изборните секции, включително и завардиха входовете с автомобили и селскостопанска техника, за да попречат на властите да разтурят изборните секции.

Има включително и съдебната заповед гражданите на Каталуния да напуснат помещенията, след като Конституционният съд отмени референдума. Испанското правителство твърдо стои зад позицията си, че референдумът е незаконен.

Регионалните сепаратистки лидери обаче се заканиха да го организират въпреки това и призоваха имащите право на глас 5,3 милиона избиратели да гласуват. С постове в социалните мрежи те призовават каталунците да оказват мирна съпротива на властите, но да дадат своя глас. Гласуването ще продължи от 9 часа сутринта, местно време, и ще продължи до 20 часа.

Местните власти предвиждат висока избирателна активност.

В бюлетините за гласуване на референдума има само един въпрос - Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република? Възможните отговори са "да" и "не".

Днешният ден е изключително важен за демокрацията, заяви в интервю вицепремиерът на каталунското правителство Ори ол Джукерас за телевизионния канал 3.

"Ние преодоляхме много препятствия, но нищо няма да ни спре", допълни той и обясни позицията на местните власти, че ако "ние не защитим своите права, то кой би ги защитил".

Вчера в Барселона се проведе голяма демонстрация от противници на референдума.

Протестиращите развяваха испанското знаме и плакати "Каталуния - това е Испания". Те свалиха надписа "Повече демокрация", който бе разположен на сградата на кметството.