Красен Кралев и Антъни Иванов закриха Европейската седмица на спорта във Варна

Сдружение спортни клубове „Черно море“ му връчи нагръден знак с лента и специален плакет о

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и младата надежда на българското плуване Антъни Иванов закриха Европейската седмица на спорта #BeActive във Варна със спортно-музикално шоу в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. По същото време се откриха и третите Черноморски младежки игри, организирани от спортни клубове „Черно море“ и Община Варна. Част от участниците в игрите преминаха в шествие от Община Варна през Морската градина до Двореца.

"Днес е много специален ден за спортна Варна -  има две големи събития – завършва Европейската седмица на спорта, чиято основна задача беше да промотира активния начин на живот и започват Черноморските младежки игри“, заяви пред събралите се в зала „Конгресна“ министър Кралев. „Трябва да даваме пример на младите, защото основната ни задача е да приобщим колкото се може повече млади хора към двигателната активност и към любов към спорта. Благодаря на всички родители, които са насочили децата си към активна спортна дейност, защото от малки трябва да се влюбят в спорта, да бъдат активни, за да растат здрави и като силни личности. Не само професионалният спорт е важен“, добави министърът.

Той похвали примера на финалиста на 200 метра бътерфлай от световното първенство в Будапеща Антъни Иванов, който е един от посланиците на Европейската седмица на спорта и беше сред официалните гости на събитието. В зала „Конгресна“ присъстваха още председателят на ССК „Черно море“ Григор Фиданов, изпълнителният директор на спортните клубове Бончо Бонев и управителят на ДКС Варна Минко Христов.

Министър Кралев получи нагръден знак с лента и специален плакет от ръководството на Сдружение спортни клубове „Черно море“ за заслугите му към спорта и спортната база в града от председателя на сдружението Григор Фиданов. Фиданов благодари за помощта, която Министерството на младежта и спорта е оказала на спортен комплекс „Черно море“ с ремонтите на зала „Владислав“ и за поетите ангажименти към залата за вдигане на тежести, която се нуждае от външно укрепване.

Присъстващите на шоуто в зала Конгресна имаха възможност да наблюдават демонстрации по художествена гимнастика, баскетбол, футбол, кик бокс и муай тай. Музикалната програма беше ангажимент на Дичо, Михаела Маринова и Тутурутка. Една от атракциите на програмата беше изпълнението на мажоретен танц от представителки на спортен клуб „Здраве“, които доказаха, че възрастта не е пречка за двигателната активност. Те си направиха и специална снимка с министър Кралев. Присъстващите получиха спортни подаръци от министър Кралев и от посланика на Европейската седмица на спорта Антъни Иванов.

Европейската седмица на спорта #BeActive е инициатива на Европейската комисия, на която Министерството на младежта и спорта е координатор за трета поредна година. През тази година инициативата се проведе от 23 до 30 септември със спортни събития, изложения и демонстрации в София, Благоевград, Велико Търново, Враца, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Русе и Варна. Целта на инициативата е да се увеличи броят на физически активните граждани, защото спортът повишава качеството на живот, подобрява здравето, намалява икономическите разходи на домакинствата и носи послание за толерантност. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.