Днес е Световен ден на вегетарианството

Все повече хора стават по убеждение вегетарианци

От 1977 г. на 1 октомври се отбелязва Световния ден на вегетарианството. Запознатите с вегетарианството знаят, че едни от тях не консумират месо и се наричат вегетарианци, а други не консумират никакви животински продукти – в това число яйца, сирене, мляко и т. н. и се наричат вегани. Те имат друг празник, който е точно един месец след този на вегетарианците – 1 ноември.

Хубавото на нашето съвремие е, че се стремим да бъдем все по-толерантни. Всеки може да изповядва каквато си иска вяра, да яде каквото си иска и да прави каквото си иска, стига то да не вреди на здравето и личното пространство на останалия свят.

Вегетарианците се позовават на Божието слово и на тази база смятат, че Бог никога не е предвиждал хората да се хранят с плътта на други живи същества. “И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво, те ще ви бъдат за храна.”

Вегетарианците вярват, че именно поради грехопадението месото се появява на човешката трапеза и от този момент ние всеки ден слагаме трупове на масата за хранене, което да ни напомня, че живеем в грях.

Някои диетолози подкрепят вегетарианците с чисто научни факти, като изтъкват анатомическите и физиологическите особености на човека. Едно от доказателствата, които те изтъкват, за да подкрепят тезата си е, че черният дроб на месоядните е способен да елиминира от десет до петнадесет пъти повече пикочна киселина от този на немесоядните. Човешкият черен дроб е в състояние да отделя минимално количество пикочна киселина. Тя е опасна отрова, която може да нанесе на организма многобройни вреди, а всяка консумация на месо освобождава големи количества пикочна киселина.

Вегетарианците се обявяват и против нехуманния начин на убиване на животните, както и срещу съвременния начин на преработка на месото. Като например факта, че някои видове месо се потапят в натриев сулфат, за да се неутрализира миризмата на гниене и месото да придобие приятен розов цвят. За целта се използва и циментов прах, дори хранели с него животните, за да повишат по-бързо килограмите си.

Това са една незначителна част от хитрините, които използват в месопреработвателната индустрия, но вегетарианците като цяло се отнасят с голямо недоверие към химикалите, с които се третира месото, както и към методите, които се използват. Те смятат, че всеки прави своя избор относно това какво да яде и какво не, но лично те са дълбоко убедени, че консумацията на месо е равнозначна на консумация на отрова за човешкия организъм.

Ето някои по-известни вегетарианци, които са допринесли значително за развитието на човешката цивилизация: Буда, Питагор, Конфуций, Сократ, Платон, Сенека, Плутарх, Леонардо Да Винчи, Граф Лев Николаевич Толстой, Джордж Бърнард Шоу, Махатма Ганди, Алберт Швайцер, Алберт Айнщайн, Алисия Силвърстоун, Пол и Линда Маккартни, Денис Уивър, Ким Бейсинджър, Ромен Ролан, Винсент Ван Гог, Андрю Якобс, Хенри Дейвид Торо, Имануел Кант, Марк Твен, Джеймс Кромуел, Робърт Луис Стивънсън, Робърт Браунинг, Томас Мур, Ралф Уолдо Емерсън.

Днес отбелязваме и Световния ден за борбата с хепатита, както и Световния ден на музиката.