Зам.-министър Ахладова се срещна с американски медиатори

Тя ги запозна с приоритетите на проекта „Насърчаване и използване на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова се срещна днес с Виктор Шахтер – президент на Фондацията за устойчиви инициативи в областта на върховенството на закона, Дженифър Брандт – медиатор и посланик на Фондацията, и проф. Дейвид Вайс – сертифициран медиатор към Международния институт по медиация, предаде пресслужбата на правосъдното министерство.

Тя запозна гостите с основните приоритети на проекта „Насърчаване и използване на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“, който се осъществява съвместно от Министерство на правосъдието и ВСС. Една от основните цели на проекта е осъществяване на мащабно проучване, което да установи какви са добрите практики в областта на медиацията в законодателството на ЕС и кои от тях могат да бъдат успешно приложени у нас.

„Подобно проучване не е извършвано до момента и ползата от него ще е голяма“, изтъкна Ахладова. Зам.-министърът допълни, че стремежът на ведомството ще е в максимално кратки срокове да създаде Централен електронен портал за медиация, в който споровете между страните могат да бъдат решавани онлайн. Същевременно ще се доразвива съществуващият регистър на медиаторите, който впоследствие ще бъде включен в портала.

Проектът предвижда и създаване на пет центъра по медиация в петте апелативни района. „Голямата ни цел е да намалим натоварването в районните съдилища, което на места е огромно“, допълни Ахладова.

От своя страна Виктор Шактер запозна зам.-министър Ахладова с добрите практики в областта на задължителната медиация в редица държави, реализирани с помощта на ръководената от него организация. Двамата обсъдиха и възможността за бъдещо сътрудничество между Фондацията и Министерство на правосъдието.