ЕК оцени кандидатурата на София за Европейската агенция по лекарствата

Вероятно гласуването в Съвета ще бъде през ноември

Европейската комисия представи днес оценката си за кандидатурите на държавите от ЕС, които желаят да приемат Европейската агенция по лекарствата след преместването й от Лондон.

В оценката за кандидатурата на София за домакинство на агенцията по лекарствата ЕК отбелязва посочените от нашата страна предимства, както и недостатъчност на данните на този етап по някои въпроси, предава БТА. В обобщението на оценката е записано, че предложението например не посочва каква е честотата и продължителността на полетите от и до София. Не е уточнено и какви са възможностите за намиране на работа в българската столица.

Допълва се, че в предложението не са представени план за преместването на агенцията, нито цената, срещу която институцията да използва предоставените помещения. Отчита се липсата на посочени специални условия за цената и осигуряването на необходимата инфраструктура.

ЕК уточни, че днешните оценки не са класация, както и че решението се очаква да бъде взето от Съвета на ЕС. Вероятно гласуването в Съвета ще бъде през ноември.